De meest gestelde sollicitatievragen
- 25 oktober 2021
- 27 augustus 2024
Jij hebt je sollicitatiegesprek binnen, gefeliciteerd! Nu begint de voorbereiding. Het van te voren oefenen van sollicitatievragen helpt je om die vragen zelfverzekerd te beantwoorden tijdens het gesprek. Maar wat zijn nou de meest gestelde sollicitatievragen?
Vertel iets over jezelf?
Vertel een persoonlijk verhaal waarin je de gevraagde competenties verwerkt. Misschien is ‘Vertel eens iets over jezelf’ wel de meest gestelde vraag tijdens sollicitatiegesprekken. Het geeft je de mogelijkheid om alles te zeggen wat je maar wilt, maar daar schuilt dan ook het gevaar. Bereid een pitch van ongeveer een minuut voor, waarin je kort en bondig iets vertelt over je studie/werkervaring, waar je nu staat in je loopbaan, wat je passie is, waar je in uitblinkt, welke problemen je graag oplost, naar welke uitdaging je nu op zoek bent en je hobby’s.
Wat weet je over onze organisatie?
Je moet in staat zijn om iets te vertellen over de markt, producten of diensten, mensen en missie van de organisatie. Dreun dit niet op, maar laat zien dat jij je hebt verdiept en geïnteresseerd bent om er meer over te weten te komen.
Wat spreekt je in deze functie wel of niet aan?
Noem drie of vier positieve aspecten van de baan en één minpunt. Van belang is dat de positieve aspecten wel kloppen met de functie. Als ‘op pad gaan naar klanten’ je aanspreekt, terwijl dat in de praktijk niet of weinig voorkomt, scoor je natuurlijk geen punten.
Wat onderscheidt jou van anderen?
Vertel wat jou uniek maakt en hoe jouw unieke karakter past bij het bedrijf.
Wat zijn je sterke en zwakke punten?
Deze vraag ontbreekt in geen enkel gesprek. Wees slim! En probeer het te laten aansluiten op de vacature. Kijk wat voor eigenschappen of kwaliteiten ze zoeken en bereid hier een antwoord op voor. Wat betreft je zwakke punten: laat zien dat je ze hebt en dat je eraan gewerkt hebt!
Do: Bedenk je 3 sterkste en 3 zwakste punten en denk goed na hoe je dit tijdens het gesprek naar voren brengt. Schets bijvoorbeeld een situatie waarin ze naar voren komen.
Don’t: Zeggen dat je perfectionistisch bent. Echt een dooddoener en het zegt precies niks. Of zeggen dat je helemaal geen zwakke eigenschappen hebt! Iedereen heeft ze en dat is niet iets om je voor te schamen.
Wat waren/zijn je verantwoordelijkheden in je vorige/huidige functie?
Hou het beknopt en verbind je verantwoordelijkheden met de eisen die gevraagd worden in de vacature.
Heb je sollicitaties lopen bij andere werkgevers?
Het is belangrijk om deze vraag gewoon eerlijk te beantwoorden, je hebt niets te verbergen hier. De nieuwe potentiële werkgever heeft ook sollicitatiegesprekken met verschillende kandidaten, het is dan ook meer dan normaal dat jij gesprekken met verschillende potentiële werkgevers hebt.
Waarom wil je weg bij je huidige werkgever?
Blijf altijd positief en neutraal over je vorige of huidige werkgever. Vertel bijvoorbeeld waarom je toe bent aan een nieuwe uitdaging. Wat je ook doet, blijf positief of neutraal over je (oude) werkgever, collega’s of baas. Vertel ook geen gedetailleerde (persoonlijke) verhalen over hoe je tot deze stap bent gekomen. Bereid een logisch verhaal voor over wat je vorige werk leuk of bijzonder maakte, wat je daar hebt geleerd en waarom je nu toe bent aan een volgende uitdaging. Als je bent ontslagen, draai daar niet omheen. Vertel dat kort en concreet.
Heb jij nog vragen?
Door zelf vragen te stellen, laat je zien dat je geïnteresseerd bent.
Nu kan jij goed voorbereid beginnen aan jouw sollicitatiegesprek!