Menu

5 tips voor een goede eerste indruk met jouw CV!

  • 27 augustus 2021
  • 15 april 2024

In minder dan 5 minuten word je beoordeeld op je CV. Dat betekent dat je vanaf de eerste seconde al op moet vallen!

Er zijn talloze manieren om gelijk in die vijf minuten te laten zien wie je bent. Zet bijvoorbeeld je belangrijkste eigenschappen bovenaan en zorg ervoor dat je clichés zoveel mogelijk vermijd. HR managers willen inhoud en praktische voorbeelden: laat je werkervaring dus voor zich spreken! Maak je CV niet langer dan maximaal drie A4-tjes, in vijf minuten kom je ook niet verder dan dat. Ook is het belangrijk om je meest recente ervaring en/of opleiding bovenaan het overzicht te verwerken. Benadruk daarbij wat jouw meerwaarde was voor de afdeling, het team of het project waar je aan heb gewerkt. Houd je stijl simpel, netjes en overzichtelijk zodat je CV gemakkelijk gescand kan worden.

1. Zorg voor een goede opmaak! Een rommelig CV is niet alleen onprofessioneel, maar kan ook niet snel gescand worden. Houd het simpel, overzichtelijk en zorg voor een net lettertype zoals Arial, Calibri of Verdana om een verzorgde indruk te maken.

2. Plaats een foto van jezelf. Natuurlijk geen feestfoto of vakantiekiekje. Ook geen foto waar je jezelf uitgeknipt hebt en er nog een schouder te zien is van iemand anders. Een mooie pasfoto of een andere foto waarop je gezicht goed te zien is, is beter. Denk er wel aan dat de foto laat zien wat voor persoon jij bent. Een pasfoto voor je rijbewijs waarbij je niet mag lachen, terwijl je eigenlijk een heel vrolijk iemand bent, is bijvoorbeeld geen goede combinatie.

3. Zeg direct wie je bent! Dit kun je doen door een korte profiel schets bovenaan je CV te plaatsen. In een paar regels leg je uit wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. Dat valt lekker op!

4. Houd het bij relevante informatie. Zet je meest recente opleidingen en werkervaring altijd bovenaan. Probeer een beknopte omschrijving te geven van het werk dat je binnen een functie hebt gedaan. Houd het echter wel relevant, voor iemand van 20 kan een bijbaan of zomerbaantje nog handig zijn om te vermelden, als je 30 of 40 bent moet je laten zien wat je verder gedaan hebt.

5. Maak een cv niet te lang, maximaal drie A4'tjes. Bijbanen kun je schrappen als je er betere ervaring voor in de plaats kunt zetten. Geef alleen toelichting op de banen van de laatste vijf tot tien jaar, maar noem wel al je werkervaring om te voorkomen dat je een gat op je cv krijgt.

Sluiten