Menu

NIBUD & PDZ bewaken de financiën

  • 11 november 2021
  • 22 juni 2022

Op het hebben van geldproblemen heerst tot op de dag van vandaag een taboe. Er wordt niet makkelijk over gepraat, terwijl praten juist de oplossing kan bieden. Bij mijn vorige baan heb ik ervaren hoe heftig geldproblemen zijn; zien rond te komen met €50,- per week met 2 jonge kinderen thuis is schrijnend om te zien.

Zo snel mogelijk veel geld verdienen

Zoveel mogelijk geld verdienen door extreme uren te werken en extra (nacht)diensten te draaien; als intercedent herken je de signalen voor geldproblemen bij je werknemer. Ze willen zo snel mogelijk schulden aflossen. In veel gevallen is het in dit stadium al te laat en volgt er bij ons al snel een loonbeslag. Dit wil zeggen dat de schuldeiser toestemming heeft gekregen van de rechter om via het salaris de openstaande schuld te incasseren. De werknemer houdt praktisch geen geld meer over en ziet het nut van te blijven werken niet meer in.

De uitweg: Voor dit bedrag ga ik echt niet werken. Ik stop!

De signalen zien we als intercedent vaak voorbij komen. Ik schrik daarvan en wil helpen. Ik vroeg me af wat je in deze situatie het beste kan doen in de rol van intercedent. Samen met 14 collega’s heb ik hier antwoord op gekregen tijdens een zinvolle cursus van het Nibud. We hebben geleerd hoe om te gaan met personeel met schulden en hoe je gesprekken bij personeel met schulden kunt voeren. In deze cursus, gegeven door Natasja, hebben wij handvatten gekregen hoe wij om kunnen gaan met personeel met schulden. Het belangrijkste: ga het gesprek aan en geef tips aan jouw werknemer.

Impact op de werknemer en werkgever

Het hebben van geldproblemen is misschien wel de ergste stress die je kunt hebben. Geldproblemen bij werknemers heeft niet alleen impact op de werknemer, maar ook op de werkgever.  Eén werknemer met financiële problemen kost een werkgever al gauw € 13.000 per jaar. Deze kosten zijn opgebouwd uit:  

Bespreek het

Heb jij het financieel lastig, durf jij de post niet meer te openen, maak dit bespreekbaar! Op iedere PDZ-vestiging zit iemand die jou kan adviseren en een steuntje in de goede richting kan geven. Schaam je vooral niet en stap bij ons binnen.  

Sluiten