Bekijk desktop versie

Wie zijn wij?

Of je nu tijdelijke ondersteuning kunt gebruiken of op zoek bent naar vaste medewerkers: wij werven en selecteren goed gekwalificeerde kandidaten die altijd passen binnen de organisatie en bedrijfscultuur.Lokaal verbindendPDZ is opgericht in 1977, oorspronkelijk om opdrachtgevers uit de industrie- en logistieksector te helpen aan geschikte...

Lees verder

Is dit het einde van het traditionele CV?

Donderdag, 16 april 2015 11:30
Is dit het einde van het traditionele CV?

Is dit het einde van het traditionele CV?
Dankzij steeds weer nieuwe ontwikkelingen verloopt de zoektocht naar de juiste persoon voor een opdracht vaak niet meer via cv’s. Het traditionele cv krijgt in het recruitmentproces een bijrol in plaats van de hoofdrol.

Het ontstaan van het cv zien we al terug in de vorig eeuw. Het vertelt wat iemand eerder heeft gedaan en dat bij de nieuwe werkgever dan ook kan komen doen. Wat iemand leuk vindt en waar hij of zij in wil groeien, lees je meestal niet in een cv.
Het cv ontwikkelde daarbij van papier naar digitaal, maar is nog steeds de belangrijkste informatiebron in een sollicitatieproces. De volgende trends zouden dat weleens kunnen veranderen:

Trend 1: Meten = weten
De laatste jaren legden HR-afdelingen zich meer toe op meten en analyseren. Op recruitmentgebied is de technologie verder ontwikkeld en worden cv’s automatisch gecategoriseerd. Je kunt je cv zo aanpassen dat je zo goed mogelijk langs de robot geloodst wordt. Je scoort bijvoorbeeld hoger als de belangrijke trefwoorden uit de vacature meermaals in je cv terugkomen. Als je cv niet goed genoeg matcht, krijg je een afwijzing zonder dat er een mens naar heeft gekeken. Voor de werkgever zijn deze automatiseringsslagen efficiënt. Vanuit de werkzoekende wordt het recruitmentproces zo een stuk onpersoonlijker.

Trend 2: De functieomschrijving verdwijnt
Laten we eerlijk zijn, kun jij tegen een collega zeggen: ‘Sorry, dat kan ik niet doen want dat staat niet in mijn functieomschrijving?’. Een functieomschrijving is een lijstje met taken en verantwoordelijkheden dat precies zou moeten beschrijven wat je dag in dag uit moet én mag doen. Hoelang ga je dat lijstje taken dan uitvoeren, voor een maand, een jaar of dertig jaar? Zo’n statische functieomschrijving kan niet meer in deze tijd. Logisch, zou je denken. Toch kom je ze in de meeste vacatures nog tegen. De functieomschrijving lijkt te stammen uit de tijd waarin mensen nog veel repetitief werk verrichtten. Maar de maatschappij is ondertussen geëvolueerd naar een kenniseconomie. En kennis komt niet tot zijn recht als je het in afgebakende hokjes stopt en staat niet op een cv.

Trend 3: Proactief recruiten en het aanleggen van talent pools
In de HR-wereld is de talent pool op zich geen nieuw fenomeen. Nieuwe technische en social media mogelijkheden hebben het nieuw leven ingeblazen. Het is nu eenvoudiger om de gegevens van talenten bij te werken. Zo zitten in een talent pool niet meer alleen interne managementtalenten. Er zijn pools voor functies waar veel behoefte aan is of waarvoor de arbeidsmarkt krap is. Het gaat ook niet alleen om vaste functies. Er ontstaan ook flex,- zzp- of uitzendpools. Een talent wordt niet zozeer opgenomen op basis van zijn cv, maar eerder vanwege zijn persoonlijkheid of toekomstmogelijkheden.

Trend 4: Professionele kennisplatforms
Een andere trend is het feit dat mensen en organisaties meer openstaan voor kennis van buiten de eigen organisatie. Wie vroeger met een inhoudelijke uitdaging zat, vroeg vooral raad aan collega’s. Tegenwoordig is het vaak gebruikelijk dat je andere organisaties en zelfs concurrenten om hulp vraagt.
Zo kun je online in kennisplatforms meedoen, van LinkedIn-groepen tot specifieke communities. Ook offline zijn professionele kennisplatforms ontstaan. Netwerken is niet alleen voor ervaren mensen, maar ook voor jonge professionals. Naast een plek om kennis te delen zijn deze platforms ook geschikt om te zoeken naar nieuwe collega’s. En daar komt geen cv aan te pas.

Trend 5: videosollicitaties
De techniek maakt het steeds makkelijker om video’s te maken en te versturen. Er zijn verschillende app’s voor je telefoon om een selfievideo van 15 of 30 seconden te maken en hiermee zonder enige brief of cv te solliciteren. Of deze aanpak gaat werken moet nog blijken. Dat de rol van foto, video en online tools (slideshare) bij het zoeken naar werk gaat groeien, is wel zeker.

De kracht van het netwerk wint van het cv
Eerst werd de wereld door technologie steeds groter. Het werd makkelijker om vacatures de online wereld in te sturen. Hierna werd het door de techniek makkelijker om te reageren. De volumes namen toe. Een manier om deze te managen is de inzet van diezelfde technologie.
Een andere manier is de wereld juist kleiner en netwerken besloten te maken. Een bericht op Facebook deel je alleen met je vrienden, waar ook ter wereld. Daardoor kun je de kracht van het netwerk, privé en/of zakelijk, gebruiken. Daaruit blijkt dat netwerken beter werkt dan het cv.

Bron: www.zipconomy.nl/2015/04/het-einde-van-het-traditionele-cv-voorspeld-vanuit-vijf-trends/

Onderwerpen

Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie hierover vindt u op ons cookiebeleid. Sluiten